A kezelés menete

Anamnézis

Az általános terápia a következő lépésekből áll, melyeket abban az esetben végzünk el, amennyiben szükségességük indokolt.  

Konzultáció

Arra szolgál, hogy a terapeuta felmérje a beteg problémáit. Rákérdez azokra a dolgokra, melyek befolyásolhatják az adott probléma kialakulását. 

Ennél a lépésnél a terpeuta külön figyelmet szentel a hagyományos orvostudomány diagnózisainak, átélt - legyőzött betegségeknek, műtéti beavatkozásoknak, étkezési szokásoknak vagy a pszichoszomatikus tüneteknek, feltérképezve a családi hátteret, foglalkozást, általános élethelyzetet. 

Kombinált tesztelési technikák

Tesztelés az "5 elem" tesztkészlet alapján

sada 5 elementov

Az "5 elem" egy ampullákat tartalmazó alap tesztkészlet, amely a test energetikai összefüggéseinek feltárására szolgál.

A tesztkészlet segítségével 4 általános "mutató"  állapítható meg:

 • A HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) szerint bármely elemet egy rendszerként képzelhetünk el, melyhez energiacsatornák, szervek kapcsolódnak. Megállapítható, hogy az adott elem energetikailag legyengült, vagy ellenkezőleg, blokkolt-e.  
 • Melyik csatorna (szerv) terhelt.
 • Milyen terheltségről van szó (baktérium-, vírus-, nehézfém-, gombás-, kémiai - , parazitás terheltség, degeneráció, kiválasztási zavarok, stb.).
 • Akut vagy krónikus (ismétlődő/hosszantartó terhelés) terheltségről van-e szó. 

A teszt kiértékelését befolyásolja a teraputa tapasztalata és tudása, ill. képzettsége a holisztikus gyógyászat területén. Pl.: az epehólyag (energetikai) pályájának terheltsége, nem feltétlenül az epehólyag problémáját jelenti, hanem pl. csipőproblémákra is utalhat, mivel szintén az adott energiapályán helyezkedik el. Ebben az esetben fontos, hogy további mutatókat is teszteljünk. Az adott pálya nemcsak az adott szervről nyújt infomációt, hanem a pszichoszomatikáról is, attől függően, milyen homeopátiás higítást teszteltünk.   

Tűz

Föld

Fém

Víz

Fa

Oltóanyag terheltség

Hármas melegítő

Gyomor

Vastagbél

Vese

Máj

Vírusterheltség

Női hormonok

Lép

Tüdő

Elvezető húgyutak/húgyhólyag

Epehólyag

Baktériumterheltség

Férfi hormonok

Hasnyálmirigy

Légcső

Női nemi szervek

Zsírszövet

Nehézfémterheltség

Vérkeringés

Központi idegrendszer

Bőr

Férfi nemi szervek

Kis ízületek

Kémiai terheltség

Vékonybél

Agy

Kötőszövet

Nyirok

Nagy ízületek

Sugárterhelés/

geopátiás terhelés

Szív

Érzékszervek

Ínszalagok

Fogak/orrmelléküregek

Izomzat

Degenerált sejtek

Álarc nélkül

Anyagcsere

Inak

Allergia - meridián

Hátgerinc

Hormonális zavarok

 

 

 

 

 

Gombás terheltség

Tompítás - Tűz

Tompítás - Föld

Tompítás - Fém

Tompítás - Víz

Tompítás - Fa

Parazitás terheltség

Az 5 elem tesztkészlet segítségével  az egyes elemeket, vagy a szerveket/rendszereket vizsgáljuk a testben.Ezeket továbbá a terhelésekkel összehasonlítva teszteljük (rózsaszín mezők).  Ennek alapján aránylag pontos "képet" kapunk, melyet a klasszikus orvostudomány nem tud felmutatni. 

Példák: 

A vékony- és vastagbél krónikusan terhelt  - "degenerált sejtek terheltsége" mutatható ki

Ebben az esetben szükség van az általános élelmiszer allergének,  pl. a glutén tesztelésére. Ezután a következö tesztkészletek használjuk: Degenerált sejtek, Élelmiszerek (allergének), Élelmiszer adalékanyagok. A mérés alapján szükséges az  új étkezési szokások kialakítása. A pácienst bélvizsgálatra küldjük, amely a hagyományos orvostudomány szakterülete. 

Máj akut nehézfémterheltsége 

Ebben az esetben általában a Fa elem további szervei  is terheltek, főként az epehólyag. Gyakran terhelt a vese és a nyirokrendszer is. Fontos, hogy a pácienstől megkérdezzük, mit fogyasztott, milyen környezetben tartózkodott. Így megtudhatjuk, hogy kerülhetett  a szervezetébe nehézfém (pl. valamely halfajtákban pl. higany is található).  Továbbiakban nagyon fontos szerepet játszik a méregtelenítés, ill. szükség van arra, hogy a nehézfémterheltség lehetséges okait teszteljük további tesztkészletek segítségével: Oltás és nehézfémek, Fogak - tesztkészlet - lehetséges ok az amalgám tömés. (Akut esetben megkérdezzük, hogy a páciens az utóbbi időben volt-e fogászati kezelésen.)

Kötőszövet, központi idegrendszer és a szív bakteriális terheltsége

Ezt a kombinációt okozhatta Borrelia vagy Chlamydia általi fertőzés. További tesztek alapján ezt megerősítjuk vagy cáfoljuk, és egyben megállapítjuk, hogy akut vagy krónikus fertőzésról van-e szó. A további teszteket a Bakteriális tesztkészlet segítségével végezzük, esetleg  ellenanyag vizsgálattal kiegészítjük.  

Tesztelés további készletek segítségével

Ha a terapeutának további információkra és mérésekre van szüksége, lehetőség van más, patogéneket tartalmazó tesztkészletek felhasználására.
testovacie sady

A következő tesztkészletek állnak rendelkezésre:

 • allergiás terhelések
 • oltás és nehézfémek
 • degeneratív sejtek
 • ortopédia
 • baktériumok
 • vírusok / gombák
 • fogak
 • inhalációs allergének
 • környezet okozta/ökológiai terhelések és paraziták
 • élelmiszer
 • hormonok
 • Bach virág-esszenciák
 • élelmiszer - adalékanyagok ( ún. "E-számok")
 • állatorvosi tesztkészlet

Tesztelés digitális szubsztanciák/minták segítségével

A II. generációs Bicom optima készülékben jelentős számú -  az egészséges szervezethez képest -  "frekvencia anomáliát" rögzítettek. Ezek különböző ismert betegségek, szubsztanciák vagy patogének jellegzetes frekvenciamintái.  A teraputa tesztelheti a szervezet "válaszát" ezekre a mintákra, és ezáltal meghatározhatja pl. azt, hogy az élelmiszer-adalékanyagok veszélyesek-e az adott szervezetre. 

Élelmiszer-reakció teszt

Ha a páciensnek bizonyos élelmiszereknél, melyeket fogyaszt a mindennapokban és gyanúja támad, hogy esetleg érzékeny lehet rájuk, magával hozhatja őket. 

Ezek különböző módon tesztelhetők, majd megállapítható az is, hogy a szervezet, hogy reagál ezekre az élelmiszerekre. 

Segéddiagnosztikai módszerek

elektroakupunktúra

Ezek a módszerek a Bicom teszteléstől és terápiától függetlenül is használhatóak. Ide sorolhatjuk a holisztikus orvostudomány által alkalmazott technikákat, mint pl. az elektroakupunktúra, EFT, biotenzor, kineziológia, stb. Abban az esetben, ha a terapeuta ezeket a módszereket is tudja alkalmazni,  jobban feltárhatja a nehézségek /panaszok rejtett okait, ill.  kiválaszthatja a megfelelő terápiát.

Elektroakupunktúra (EAP) az energiacsatornák mentén 

Ha a terapeuta az elektródákat az akupunktúrás végpontokra helyezi, és a tesztelő pohárban az a patogén található, melyre a szervezet reagál, a Bicom készülék a reakció intenzitását mutatja. Ezáltal különböző patogének tesztelhetőek különböző energiapályákon. 

kineziológia

Kineziológiai tesztelés

A kineziológia egy speciális módszer, amely  az izomtesztelést használja. Különféle tesztkészletek felhasználásánál és tesztelésénél a test válzozó intenzitással reagál.

Láblenyomat/ kézlenyomat

Különböző terhelések esetén a  láb bizonyos részei jobban izzadnak.  A talpon minden szerv, testrész "helye" megtalálható, és ezáltal az is megállapítható, hogy melyik testrész terhelt jobban. 

reflexné zóny

Tesztek/vizsgálatok kiértékelése

A tesztek nagyon bonyolultak, specifikusak lehetnek,és  bizonyos esetekben a probléma oka nem közvetlenül a testben, hanem pl. a családban található. Tapasztalt terapeuta feltárja a pszichoszomatikus okokat is (stressz, félelem, stb.). 

5 elementovPl. magas homeopátiás hígítás esetén a vese energiapályája krónikus félelmet jelez. Ez kiválasztási zavarokat és bizonyos méreganyagok felgyülemlését eredményzheti a testben.  Ezek az anyagok a szervezetben ismét a félelmet "támogatják", és így kialakulhat az "ördögi kör".

A terhelés akut vagy krónikus jellegétől függően a terapeuta kiválasztja a patogének szervezetből való kivezetésére szolgáló megfelelő programokat. 

Egyben javaslatot tesz a kísérő terápiára (családi kapcsolatok rendezése, életmód megváltoztatása, stb.).   

Élelmiszerek által kiváltott negatív reakciók esetén ajánlott azok korlátozása.

Jól bevált módszerek

terapia závislostí

Ha ismerjük a teszt alapján felállított diagnózist, a páciens vagy orvos által kommunikált diagnózist, "jól bevált"  folyamatok mentén haladhatunk. Ezek a folyamatok, az ún. "bevált gyakorlatok"  csaknem 30 éve a BICOM készülékek tulajdonosai rendelkezésére állnak és egyben a programláncolatok alapját is képezik. 

A programláncolat egyes invertált patogén-jelek összessége, amelyek együttesen jobb hatást fejtenek ki (pl. penészgombák, mikotoxinok és a szervezet lúgosítása, egyben a máj és a vese kiválasztó funkciójának támogatása).   

Példa: túlsúlyos páciens - fogyni szeretne

A terapeuta kiválasztja a program kézikönyvben a túlsúlyra vonatkozó programokat: 

Fogyás - Program sz. 10403 - Akupunktúrás pontok a fülön - lásd az ábrát
Program - názov lépés Prog.sz. erősítés Idő (perc)
Alapprogram  (alacsony frekvenciájú program) - az 1. fül pont  1 2020.0 H + Di 2
Alapprogram - az 1. fül ponton 2 2021.0 H + Di 2
Hormonális szabályozás - 2. fül pont 3 2022.1 H 1
Hormonális szabályozás - 3. fül pont  4 2022.2 H 1
Hormonális szabályozás - 4. fül pont  5 2022.3 H 1
Hormonális szabályozás - 5. fül pont  6 2022.4 H 1
Hormonális szabályozás - 6. fül pont  7 2022.5 H 1
Anyagcsere - 6. fül pont  8 2023.1 H + Di 2
Anyagcsere - 7. fül pont 9 2023.2 H + Di 2
Pajzsmirigy aktiválása - 6. fül pont  10 2024.0 Ai 2
Zsíranyagcsere  - 7. fül pont  11. 2025.0 H + Di 2
Vitalitás aktiválása - 8. fül pont  12. 2026.1 H + Di 1
Vitalitás aktiválása - 9. fül pont  13 2026.2 H + Di 1
Vitalitás aktiválása - 10. fül pont  14 2026.3 H + Di 1

és további tesztek alapján kizárja a  káros élelmiszereket.  Továbbá, támogató terápiával folytatható a kezelés: 

Cellulitisz (kísérő terápia) Progr. sz. 10034
Program  lépés Prog.sz. erősítés Idő (perc)
Cellulitisz (kísérő terápia), 1. lépés - lásd. programláncolatok  1 612.0 di 14
Cellulitisz (kísérő terápia), 2. lépés - lásd. programláncolatok  2 613.0 H 9
Cellulitisz (kísérő terápia), 3. lépés - lásd. programláncolatok 3 410.2 H + Di 2
Cellulitisz (kísérő terápia), 4. lépés - lásd. programláncolatok 4 125.3 H 5
Cellulitisz (kísérő terápia), 5. lépés - lásd programláncolatok 5 611.0 A 5

A terápia előkészítése - a beteg stabilizálása

Fontos, hogy a pácienst a kezelés előtt kiegyensúlyozott állapotba hozzuk. Szükséges, hogy a kiválasztó szerveit aktiváljuk és stabilizáljuk. A tényleges  terápia előtt elvégezzük az alapterápiát, majd ezután következik a test saját frekvenciamintáján alapuló, a páciens váladékait felhasználó terápia. Csak ezután következik a fő terhelések célzott kezelése.  

A terápia elindítása

Miután a terapeuta előkészítette a pácienst, kiválasztotta a megfelelő programokat, az elektródákat elhelyezi a páciens különböző testrészein, majd elindítja a biorezonanciás terápiát. Ezek az elektródák vagy nem továbbítják, vagy csak nagyon kis mértékben továbbítják az elektromos áramot, amely nem károsíthatja a pácienst. 

A kórokozók kezelésére a Bicom készülék megfelelő programokkal és programláncokkal rendelkezik. Lehetséges a patogén kezelése annak inverz frekvenciamintája alapján is - ebben az esetben a patogént a bemeneti pohárba helyezzük.

Az egyes programok a patogén inverz rezgésminta felerősített formájának időszakaszai. Ezáltal a kórokozó szerkezete megbomlik, kötéseiből felszabadul, és a szervezetből kiürül. 

Mivel a programok pszichikai blokkokra is kifejthetik hatásukat, ezért a páciens a terápia után nem specifikálható megkönnyebbülést érezhet, vagy ellenkezőleg, rövidtávon rosszabbul érezheti magát, amely a méregtelenítő folyamat kísérő jele lehet.  Ebben az esetben ajánlatos sok vizet inni, hogy a patogének a testből kiürüljenek. A kórokozók a nyirokrendszeren keresztül is kiürülhetnek a szervezetből, ezért a kezelést követően, ill. a méregtelenítés tünetei megszűnése után, nyirokmasszázs is ajánlott. 

Gyakran előfordul, hogy a  terápia ajánlásokat is tartalmaz a károsnak bizonyult élelmiszerekkel kapcsolatban: mit szabad enni és mit nem, milyen diéta ajánlott.